Nabór wniosków na grant rozwojowy w ramach ŚOWES

• Post category:Aktualności

Szanowni Państwo,

Ogłaszamy nabór wniosków na granty rozwojowy dla podmiotów ekonomii społecznej.

Termin składania wniosków: 5 maja 2022r.

EDIT: uwaga zmiana terminu zakończenia naboru: 11 maja br.

Celem wsparcia finansowego w formie grantów rozwojowych dla podmiotów ekonomii społecznej jest wsparcie rozwoju usług oferowanych przez podmioty ekonomii społecznej.

Wsparcie w postaci grantów rozwojowych powinno służyć rozwojowi działalności PES i może zostać przeznaczone na przygotowanie/wprowadzenie do oferty nowych towarów i/lub usług lub poszerzanie/zmianę zakresu lub sposobu świadczonych usług/poszerzanie asortymentu sprzedawanych produktów i sposobów ich dystrybucji.

Preferowane będą Przedsięwzięcia, które:

• planowany produkt/usługa jest związana z wykorzystaniem / promowaniem walorów lokalnego / regionalnego dziedzictwa kulturowego (usługi oparte o marketing terytorialny i/lub tworzenie produktów lokalnych);
  • -w ramach przedsięwzięcia podjęte zostaną działania w zakresie usług społecznych (wymienionych w załączniku XIV do dyrektywy 2014/24/UE  oraz załączniku XVII do dyrektywy 2014/25/UE);
  • realizowane są przez PES posiadające ważny status przedsiębiorstwa społecznego;
  • planowany produkt/usługa wpisuje się w kluczowe sfery rozwojowe wskazane w Krajowym Programie Rozwoju Ekonomii Społecznej.

Podmiotami uprawnionymi do ubiegania się o przyznanie środków są podmioty ekonomii społecznej mające siedzibę/filię/ oddział na terenie powiatów subregionu południowego, tj.: jędrzejowskiego, buskiego, kazimierskiego, opatowskiego, pińczowskiego, sandomierskiego, staszowskiego i włoszczowskiego.

Wysokość wnioskowanej kwoty grantu nie może przekroczyć 7.500,00 złotych (słownie: siedem tysięcy pięćset złotych 00/100).

Wnioski składamy w formie elektronicznej (skany podpisanych dokumentów) na adres

Dokumentacja:

SOWES Granty rozwojowe Regulamin