Spotkanie informacyjne dla JST 15.10.2024r. w Kielcach – Premia społeczna – innowacyjny mechanizm wspierający finansowo samorządy w realizacji usług społecznych

• Post category:Aktualności

Szanowni Państwo,

w imieniu Fundacji Fundusz Współpracy serdecznie zapraszamy do udziału w spotkaniu informacyjnym dla przedstawicieli samorządów i ich jednostek organizacyjnych (OPS, PCPR) na temat projektu „Premia społeczna” (FERS) – innowacyjnego mechanizmu wspierającego finansowo samorządy, które chcą zlecać usługi społeczne podmiotom ekonomii społecznej.

🕛  Data: 15.10.2024 (wtorek)

🏢  Miejsce: HOTEL LA MAR *** ul. Sikorskiego 2, Kielce

🖊 Rejestracja: https://forms.gle/YeKnHQ9haMACMSB37

Spotkanie skierowane jest przede wszystkim do JST – przyszłych grantobiorców “Premii”. Do uczestnictwa zapraszamy również przedstawicieli działających w regionie Ośrodków Wsparcia Ekonomii Społecznej, podmiotów ekonomii społecznej, Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej i innych mających wpływ na kształtowanie rozwoju świadczenia usług społecznych przez PES.

Aby wziąć udział w spotkaniu, należy zarejestrować się za pomocą formularza zamieszczonego powyżej. Na zgłoszenia czekamy do 11.10.2024 r., do godziny 16.00. Potwierdzenie Państwa rejestracji będziemy przesyłać na bieżąco.

Udział w spotkaniu jest bezpłatny, organizator zapewnia wyżywienie. Dojazd we własnym zakresie.

W trakcie spotkania zaprezentujemy założenia mechanizmu „Premia społeczna”, przedstawimy korzyści z jego wdrożenia, a także omówimy harmonogram oraz zasady ubiegania się o granty przez samorządy. Podczas spotkania zaprezentujemy również wiele cennych rozwiązań z zakresu zlecania i realizacji  usług społecznych przez PES w regionach. Opowiemy m.in. o: rozwoju świadczenia usług społecznych, tworzeniu systemu na poziomie gminy i powiatu, kontraktowaniu oraz roli PES w ich realizacji.

Ramowa agenda wydarzenia znajduje się w formularzu rejestracyjnym oraz na stronie https://premiaspoleczna.pl/spotkanie-informacyjne-w-kielcach/

Premia społeczna to mechanizm, który wspiera rozwój lokalnego rynku usług społecznych przez zachęcanie samorządów do zlecania realizacji usług dla mieszkańców lokalnym partnerom: stowarzyszeniom, fundacjom i innym podmiotom ekonomii społecznej. JST mogą ubiegać się o grant pokrywający 25-70% wartości zamówionych usług społecznych, jeśli powierzą je PES. Projekt dofinansowany jest w ramach programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego 2021-2027. Po więcej informacji zapraszamy na: www.premiaspoleczna.pl.

W razie pytań lub wątpliwości zapraszamy do kontaktu z Organizatorami:

– Anna Jankowska, tel. 724 590 517, e-mail:

– Agata Lewandowska, tel. 574 872 077, e-mail: alewandowska@cofund.org.pl

Serdecznie zapraszamy Państwa do udziału w wydarzeniu.