Świętokrzyskie przedsiębiorstwa społeczne wdrażają model wiązek usług w projekcie “Energia Społeczna”

Świętokrzyskie przedsiębiorstwa społeczne biorą udział w projekcie Energia Społeczna – etap pilotażowego wdrożenia modeli wiązek usług. Mieszkańcy już 30 gmin mogą korzystać z zaprojektowanych razem z lokalnymi przedsiębiorstwami społecznymi usług społecznych, w tym rehabilitacji i opieki.

Stowarzyszenie PROREW (gmina Górno, województwo świętokrzyskie) wdraża model Rehabilitacja +. Dzięki Stowarzyszeniu w Gminie Górno mieszkańcy mogą skorzystać z usług rehabilitacyjnych (w tym mobilnej fizjoterapii, wsparcia logopedy, psychoterapeuty czy psychologa). Oprócz rehabilitacji w ramach modelu Stowarzyszenie wdraża również usługi wypożyczenia sprzętu rehabilitacyjnego, usługi transportowe, usługi animacyjne i integracyjne oraz rehabilitację zawodową.

Strona www

Spółdzielnia Socjalna Porządek musi być (Gmina Sadowie, województwo świętokrzyskie) wdraża model Opieka+. Spółdzielnia działa na terenie Gminy Sadowie i to właśnie w tej gminie wdraża wiązkę składającą się z trzech usług: świadczenie podstawowych oraz specjalistycznych usług opiekuńczych, pomocy w sprawach codziennych oraz usług pomocniczych.

Więcej o projekcie: link